Emoció i compartir, el primer mes de Residència
Elena Serra, Oriol Sala-Patau, Almudena Monzú i Celia Rico, entre els professionals de la Residència d’aquest mes de novembre, primer mes d’activitat.
El primer mes d’activitats de la Residència de guions de l’Acadèmia ha estat ple de propostes. Els 10 residents dels 8 projectes seleccionats van fer un primer taller de posada en comú de les seves històries i els seus personatges, reflexionant en grup sobre els punts forts i marcant col·lectivament els objectius a treballar. Aquesta sessió va ser dinamitzada per Elena Serra, guionista, editora i docent de guió de cinema i televisió freelance.
En el marc dels “Esmorzem amb”, els residents van poder compartir una estona amb Oriol Sala-Patau, director de cinema i ficció de Televisió de Catalunya, una de les primeres portes on picaran els residents de manera orgànica per aixecar el finançament dels seus projectes. Sala-Patau va compartir amb els residents com treballa la cadena, quins mecanismes i circuits existeixen, així com alguns consells que han de tenir en compte per a què els seus projectes hi encaixin ja sigui en règim de coproducció o a través de drets d’antena.
Gràcies a la col·laboració amb el festival l’Alternativa, els residents van assistir també a diferents activitats professionals proposades en el marc de les jornades d’indústria: xerrades sobre drets i contractes en la fase de guió, un taller pràctic sobre sostenibilitat, una taula rodona per a la posada en comú de praxis de laboratoris, incubadores i residències, sostenibilitat, converses amb programadors de festivals internacionals, ... Reflexions al voltant del cinema futur, escoltant ponents nacionals i internacionals i compartint també moments de networking amb els professionals procedents de tot l’Estat assistents als festival. Una de les jornades més profitoses va ser la coorganitzada per GAC - Guionistes Associats de Catalunya, col·laborador principal de la Residència de guions, amb la celebració del seu pitching fòrum, en el qual els i les residents van poder assistir-hi com a observadors/es.
El mes ha acabat amb el primer retir a Faberllull (Olot) de tres dies de durada, durant el qual s’han dut a terme diversos tallers encaminats a la recerca de l’essència de cada projecte. Així Almudena Monzú, productora a Amor y Lujo, guionista i consultora de guions i participant de diferents labs internacionals (Torino Film Lab entre altres), proposava als residents compartir els seus projectes col·lectivament i, en el procés i l’esforç d’explicar-lo en veu alta, poder aprofundir i descobrir quins són els elements claus de cada història. La repetició de la presentació del projecte, provant punts de vista i formes diferents, ha sigut l’eix vertebrador de la proposta de Monzú, dirigida a que els residents redescobreixin el seu projecte de la mà dels companys de residència i remoguin emocionalment les seves històries i els seus personatges per arribar a l’essència del que volen explicar.
En la mateixa línia, la guionista i directora Celia Rico proposava diferents exercicis encaminats a l’exploració dels personatges. Durant el seu taller els personatges dels 8 projectes van cobrar vida, cosa que va permetre als i les residents conèixer-los molt millor, entendre’ls i fer-los reals.
Gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, Faberllull ha estat el marc ideal per dur a terme aquest retir, posant a la disposició dels i les residents tot el necessari per treballar de gust i sentir-se aixoplugat durant la seva estada.
A més, durant aquest mes han tingut la possibilitat de poder assistir a una classe magistral del cineasta italià Franco Piavoli i un col·loqui posterior a la projecció del seu film, a través de la col·laboració amb la Filmoteca i l’ECIB.
Aquest primer mes ha sigut l’inici d’un procés màgic de creació de 8 projectes, inspirador i emocionant, que maduraran suficientment fins que volin sols i emprenguin el camí de materialitzar-se en pel·lícules.