Treballem, tricotem i gaudim
Rita Azevedo, Almudena Monzú, Ana Sanz-Magallón i Bertrand Bonello a la Residència de guions el mes d’octubre
Octubre, segon mes de Residència, i sembla que ja en portem el doble!
El mes començava amb una trobada de residents amb la cineasta portuguesa Rita Azevedo, sessió que es va poder fer realitat gràcies a la col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs, que durant la setmana del cineclubisme va lliurar un premi honorífic a Azevedo i va fer possible la seva visita a Barcelona. En aquest marc, la cineasta portuguesa va compartir el seu procés creatiu en una sessió exclusiva per les residents. Va compartir detalls de les seves produccions, dels seus processos de treball en cadascuna de les seves pel·lícules, i anècdotes interessants que dibuixen molt bé la seva visió sobre l’ofici. “Treballem, tricotem i gaudim”, opinava Azevedo sobre l’ofici de guionista.
Al cap d’uns dies arribava el tan esperat primer retir d’aquesta edició. Faberllull va acollir les residents durant 5 dies a Olot, que sense dubte van superar les expectatives.
Almudena Monzú, guionista i consultora de guió, i Ana Sanz-Magallón, consultora de guió, van ser les encarregades de les propostes de dinàmiques i sessions durant els dies al retir. Un luxe de tutores que han aportat tot el seu coneixement i cura als projectes. L’objectiu era trobar o refermar el cor de les històries, plantejar dinàmiques que impliquessin treballar des de llocs diferents, en els quals poder explorar cada projecte i els seus personatges. Interrogatoris, hipnosis, viatjar per l’espai on passen les històries, tell me, dibuixos, música... I molt de compartir-se entre residents, d’explicar-se i d’ajudar-se, d’opinar i analitzar cada projecte. I d’escoltar, escoltar activament i implicar-se en cada proposta.
A banda, van resultar uns dies claus per la cohesió del grup i la convivència, i per regar el bon rotllo que es respira entre totes. La generositat i la cura en la manera d’aproximar-se les unes a les altres, ha sigut com trobar el cor del grup i de regar tots els projectes com a part d’un tot.
A la tornada a Barcelona es van poder trobar amb el cineasta Bertrand Bonello, una de les mirades més destacades i transgressores del cinema francès contemporani. Va ser una conversa inspiradora i amable, que les residents van poder tenir gràcies a la col·laboració d’Europa Creativa MEDIA a Catalunya i el festival CLAM de Manresa. Bonello va compartir el seu procés d’escriptura i va explicar, entre altres coses, que ell escriu pel·lícules i no guions, incloent-hi altres elements essencials per ell com el so o el ritme. “El millor d’escriure és que tot és possible”, va dir Bonello, i no podem estar més d’acord amb aquesta frase. Les nostres residents poden fer que tot sigui possible amb les pel·lícules que estan gestant.