Creació. Llegat. Política
Cristina Rubio, resident de la 3a edició de la Residència de Guions, defineix així el seu projecte What Wasn’t Parlem amb ella FORA DE GUIÓ
Cristina Rubio va traçar una carrera acadèmica marcada per les lletres, sent llicenciada en Filologia Hispànica a la UB i Periodisme a la UPF, i amb un Màster en Documental de Creació també per la Pompeu Fabra. I és en aquesta mateixa universitat, on Rubio es converteix en doctora en Comunicació amb la seva tesi Més enllà del mirall. Dispositius de dissidència a l'obra de Joaquim Jordà: documentals que no són (sols) documental, el qual va obtenir un dels Premis de Recerca Fundació SGAE 2019. És redactora, muntadora i investigadora, i ha treballat en diversos mitjans escrits i audiovisuals, així com en la gestió de projectes institucionals, acadèmics i artístics. En el currículum es llegeixen noms com la Creative Content Unit de Metges Sense Fronteres, les productores Minoria Absoluta, Aguacate & Calabaza Films i Producciones del Barrio. D'altra banda, Rubio també ha estat responsable dels projectes La guerra (en minúscules) i La repressió franquista de postguerra pel Banc Audiovisual del Memorial Democràtic, i comissària de l'exposició L'arxiu Jordà. El fons documental del cineasta a l'Arxiu Comarcal de la Selva.
Des del setembre de 2024 és resident de la 3a edició de la Residència de guions de l'Acadèmia del Cinema Català, on actualment es troba desenvolupant el guió del seu primer documental What Wasn't, sobre el cineasta Joaquim Jordà i la seva etapa de prolífica creació després d'haver patit un infart cerebral. El film va ser seleccionat per participar en el programa RAW: Residencias Arché →Work dels festivals de cinema DocLisboa i Márgenes, i va ser un dels projectes guardonats amb les Beques Barcelona Crea que atorga l'ICUB.
Com sorgeix What Wasn’t? Què o qui és el detonant?
What Wasn’t és un projecte paral·lel a la meva tesi doctoral, que abordava l’obra del cineasta Joaquim Jordà. Neix de la convicció que el llenguatge audiovisual és tan vàlid per vehicular una recerca com el verbal. Si el meu objecte d’estudi és un cineasta, per què no fer una pel·lícula amb les idees que se’n derivin?
Tres paraules (s'admet qualsevol categoria gramatical) que defineixin What Wasn’t.
Creació. Llegat. Política.
Referents que facin créixer el teu guió.
És evident que el meu referent principal ha estat el mateix Joaquim Jordà. Però també cineastes amb qui crec comparteix tradició documental, com ara Agnès Varda, Chris Marker o Chantal Akerman. També m’han ajudat lectures de tota mena i, òbviament, una mirada atenta a la realitat social, tot escrutant l’evolució de certs fenòmens que en Jordà va anticipar a les seves pel·lícules. Crec que el seu cinema tenia un punt premonitori que el meu projecte vol ressenyar.
Quina és la metodologia que fas servir en el teu procés creatiu?
Jo funciono per un sistema d’acumulació-saturació-destil·lació. Necessito saber-ho tot sobre allò que m’interessa. Xopar-me fins que sento que les coses comencen a ressonar-me i, per tant, res essencial se m’està escapant. Això implica que la fase de recerca és exhaustivíssima. Però em serveix per anar contemplant opcions, valorant-les i descartant-les, fins que trobo el cor del projecte.
Una altra cosa que m’és molt útil és socialitzar aquest procés. Compartir troballes amb altra gent, comprovar com funcionen quan les has d’explicar en veu alta, veure quin interès (o no) generen. Les decisions més importants en relació amb el projecte no les he pres davant del teclat, sinó davant d’algú.
Completa la frase: Per escriure guió és indispensable...
Equivocar-se. Les obres artístiques no acostumen a fer-se d’un sol traç. Requereixen temptatives i errors. I permetre-se’ls tampoc és fàcil. Diria, de fet, que el més delicat del procés creatiu és saber trobar un equilibri sa entre indulgència i exigència.
Quin és el teu pitjor maldecap durant el procés d'escriptura?
Per mi la fase més sensible del procés d’escriptura documental és la conceptualització del projecte: definir exactament què vols explicar i com. Quin serà el teu discurs, amb quins materials el sostindràs, com s’organitzaran. Sento que aquestes són les decisions més determinants de tot el projecte, de manera que em costa vèncer la pressió i acabar de prendre-les.
Quins ingredients són essencials per l'elaboració d'un bon guió?
Temps de qualitat, lectures i visionats, converses.