La primavera la Residència altera

Ira Sachs, Nicolas Philibert, aspectes legals dels drets i la gestió i la inauguració del D’A Film Festival a la Residència de guions el mes de març

Quan ja només resten un parell de mesos, la primavera ha començat a la Residència de guions amb molt de moviment. Ha estat un mes de teixir aliances i descobrir cineastes que han visitat Barcelona, i de començar a pensar en el després de la Residència. 

Aquest passat març, hem iniciat la nostra col·laboració amb la nova seu de DAMA a Barcelona, ben ubicada al barri de Ciutat Vella de la ciutat, per dur a terme la sessió amb Ignacio Monter, advocat i consultor legal del nostre col·laborador GAC. Aquesta sessió ens permet oferir als i les residents les eines necessàries per a saber gestionar els seus drets d’autor i tenir capacitat per negociar en els seus futurs contractes. En aquesta ocasió, gràcies al suport de DAMA, també vam comptar amb la presència del Pablo Martí i la Teresa Navajas, responsables jurídics i d’activitats dels i les sòcies, respectivament, de l’entitat. 

Les primeres setmanes del mes, vam poder gaudir de dues figures destacades del cinema contemporani actual, com són Nicolas Philibert i Ira Sachs

El primer encontre, a porta tancada pels i les residents, es va dur a terme en el marc del Brain Film Fest, amb qui mantenim una estreta relació, i que aquesta edició posava un focus rellevant a aquest cineasta. Amb el director francès vam poder parlar sobre com fer cinema documental en el context polític actual, quins processos creatius desenvolupa ell a l’hora de fer els guions i com viu el moment de la seva carrera. 

En el cas del segon, celebrat tot just l’endemà, el 14 de març, va estar conduït per la nostra directora, la Carla Simón. Durant la conversa es va poder escoltar la seva mirada al cinema polític, la seva manera de preparar les pel·lícules i el procés creatiu. Aquesta trobada, també exclusiva per les nostres residents, no hauria estat possible sense la col·laboració de l’Americana Film Fest, que s’ha celebrat aquest mes passat a Barcelona i amb qui sempre desitgem unir camins. 

El final de mes, ha estat marcat per l’inici d’un gran aliat de la Residència: el D’A Film Festival, que va celebrar la seva inauguració el passat 27 de març amb la pel·lícula La Furia, dirigida per Gemma Blasco. Enguany, els i les residents tornen a ser part de la secció d’indústria, el D’A Film Lab, on es posen en valor la producció catalana emergent i pel·lícules en procés de postproducció, com la del nostre exresident Jaume Claret Muxart, amb Estrany Riu. En el marc d’aquests intensos dies, el diumenge 30 de març, es va celebrar el Meet the Producers i el Meet the Directors, a la Casa Montjuïc, on vam poder començar a fer xarxa amb els altres projectes participants, amb programadors, agents de vendes i altres productors. L’endemà vam començar de ple amb les activitats, amb sessions i tallers que han tractat temes com la diversitat, el càsting, la sostenibilitat o la creació a través de la IA i vam acabar la jornada amb el còctel impulsat per la Residència de guions de l’Acadèmia del Cinema Català, celebrat a Casa Montjuïc.

El Focus D’A d’aquest any, el cineasta Roberto Minervini, també ens ha donat l’oportunitat de conèixer una nova mirada al seu cinema, gaudint de la sessió exclusiva que hem celebrat a la seu de DAMA a Barcelona, on ens sentim sempre com a casa. Aquesta sessió va remoure, inspirar, captivar i il·lusionar les i els residents assistents. 

A banda, durant aquests dies hem pogut gaudir de les xerrades que han fet cineastes com Béla Tarr, reconegut amb el premi honorífic D’A 2025, Joanna Hogg, guardonada amb el premi D’A 2025, i Bruno Dumont, que ha rebut també el reconeixement per part del festival.  Una mostra més de com ens agrada col·laborar amb el D’A Film Festival, que aquest any ha celebrat la seva quinzena edició amb nombrosos noms i jurats, entre les quals hi ha hagut les residents Isa Luengo i Sofia Esteve, en la categoria Un Impulso Colectivo curts

Un inici de primavera mogut, ple d’inspiració i en col·laboració, per encarar la recta final d’una tercera edició que va creixent generosament al ritme adequat per florir. 

Previous
Previous

Creació. Llegat. Política

Next
Next

Amistat femenina. No-hostilitat. Contranarrativa