“Distopia, post-memòria i futur”
Carlota González i Paula Fuentes, residents de la 3a edició de la Residència de Guions, defineixen així el seu projecte “Luna de agosto”. Parlem amb elles a FORA DE GUIÓ.
Carlota González Gómez va néixer als afores de la ciutat de Múrcia, a San José de la Vega. Va estudiar la carrera de Cinematografia a Barcelona, a l'ESCAC i posteriorment va realitzar un Màster Universitari en estudis de cinema contemporani a la UPF. Com a motiu de la finalització del grau es va especialitzar en direcció i va realitzar el primer curtmetratge documental El mapa de l'aigua. A través del cinema de no-ficció, Carlota busca aprofundir les representacions d'espais en crisi i la convivència entre els ecosistemes naturals i humans.
Paula Fuentes és d'un petit llogaret de la Serra do Courel (Galícia). Va estudiar cinema a Barcelona, a l'ESCAC. Posteriorment, va realitzar un màster en estudis de cinema contemporani a la UPF i un postgrau en muntatge cinematogràfic a la mateixa universitat. El documental Corre o Vento (2023) és el seu primer curtmetratge com a directora. Paula està especialment interessada en la representació d'espais i identitats en vies de desaparició, en la qüestió de la resistència de la memòria i allò cinematogràfic com a mitjà per conservar-la.
Juntes són unes de les 13 residents seleccionades en la 3a edició de la Residència de guions de l’Acadèmia del Cinema Català, on actualment es troben desenvolupant el guió del seu llargmetratge documental, Luna de agosto.
Com sorgeix Luna de agosto? Què o qui és el detonant?
Luna de agosto sorgeix d'un espai, la Serra Minera de la Unió (Cartagena), del seu passat d'explotació extractiva i del seu conseqüent abandonament després de la improductivitat. A partir d'aquest territori ens interessava explorar la idea dels espais de sacrifici capitalista i les petites distopies que es van generant sense que com a humanitat ens n’adonem, seguint un rumb incontrolable. Tanmateix, el que ens mou en el procés documental no és només retratar un paisatge que sobreviu com una ruïna del que va ser, un lloc amb un fort passat miner, sindical i revolucionari, sinó principalment trobar el potencial revolucionari, la seva idea de futur, en la post-memòria.
Tres paraules (s'admet qualsevol categoria gramatical) que defineixin Luna de agosto
Distopía, post-memoria i futur.
Referents que facin créixer el teu guió.
Una de les etapes que més gaudim en l’escriptura del guió és la de deixar-se portar per la inspiració, per les diferents formes i idees que et van apareixent pel camí i que d’una manera o altra interpel·len constantment amb la teva pel·lícula. Tots aquests elements, molt diferents entre si, van creant una xarxa o constel·lació que va agafant forma inconscientment. Pot ser a través del treball de camp, de les converses, del paisatge o de l’arxiu que anem trobant durant la investigació, però també totes les lectures, pel·lícules, cançons o diferents creacions que ens acompanyen durant el procés.
Quina és la metodologia que fas servir en el teu procés creatiu?
En el nostre procés de co-escriptura ens agrada treballar des d'un diàleg constant, de creació conjunta, en què cada idea pugui entrar en debat o contradicció. A més, ens interessa construir un procés de creació col·lectiva, en què no imposarem una única mirada sobre el món, sinó que tractarem d'entendre'l conjuntament amb els protagonistes i altres persones implicades en la realitat que explorem. Per a això, és fonamental enfortir el vincle amb el real, amb una extensa etapa d’investigació i treball de camp.
Completa la frase: Per escriure guió és indispensable…
Estar en contacte i alerta respecte al real, tant a la particularitat, sensibilitat i fragilitat dels aspectes reals que intervenen en la teva història com a allò que forma part de la teva vida, del teu dia a dia, i et configura com a escriptor/a en cada moment.
Quin és el teu pitjor maldecap durant el procés d'escriptura?
En aquest projecte, també pel seu caràcter híbrid, el més complex està sent combinar l’escriptura d’investigació amb l’escriptura de la representació. És a dir, trobar les maneres de la representació documental, el seu dispositiu i la seva forma. Per a això és important treballar la confiança en el que fas i el que escrius, per aconseguir que les coses siguin gairebé tan complexes i importants com ho són en la vida real.
Quins ingredients són essencials durant l'elaboració d'un bon guió?
Tenir temps de qualitat i mitjans econòmics per poder dedicar-te a l’escriptura, teixir una xarxa de companyes amb qui compartir processos i inspirar-se mútuament, donar-se la possibilitat de cometre errors i descobrir-se sobre la marxa, tenir la capacitat i llibertat de deixar que les històries es transformin o mutin fins arribar a ser…